صدف سان

دندانپزشکی

صدف سان

دندانپزشکی

اورژانس ارتودنسی

اورژانس ارتودنسی تنها در چند مورد اضطراری  واقعی برای درمان ارتودنسی وجود دارد. یا به عبارتی اورژانس ارتودنسی عبارتند از :

  • آسیب به دندان ، صورت و یا دهان
  • عفونت یا تورم لثه ، دهان  و یا صورت
  • ناراحتی یا درد شدید و غیر قابل کنترل در این مناطق

در هر یک از شرایط بالا شما باید در اسرع وقت به دنبال رفتن به اتاق اورژانس ارتودنسی باشید.

به طور کلی  دندانپزشکانی که برای اورژانس ارتودنسی کار می کنند آموزش دیده اند که مسئولیت رسیدگی به طیف وسیعی از مشکلات دهان و دندان را به عهده بگیرند.

مراجعه به اورژانس ارتودنسی هنگام شکستن و شل شدن لوازم ارتودنسی

  • شکستن لوازم ارتودنسی
  • اگر بخشی از یک دستگاه شکسته شده مانند:
  • سیم قوس دار ارتودنسی
  • براکت
  • باند

در صورتی که قادرید  سعی کنید آنرا بردارید  برداشته و کنار بگذارید.

تا در ملاقات خود با اردتودنتیست تان آنرا نشان دهید.

اگر این امکان پذیر نیست ، سعی کنید برای پوشش بخش هایی از دستگاه که باعث التهاب شده اند از موم ارتودنسی که  در شروع درمان از ارتودنتیست خود دریافت کرده اید استفاده کنید.

در موارد اضطراری  و اورژانس ارتودنسی هر گونه:

مواد نرم مانند آدامس

  • گاز
  • یک گلوله پنبه
  • یا حتی سیلکون

ممکن است برای شما قابل استفاده باشد.

اگر قسمتی از سیم از براکت شما بیرون زده و باعث خراش و آزردگی در ناحیه گونه و لثه شده است.

شما می توانید سیم بیرون زده را با یک پاک کن که درانتهای مداد قرار  گرفته است به سر جای اصلی خود ببرید.به عنوان آخرین راه  چاره  شما ممکن است سعی کنید سیم بیرون زده را با یک برش ناخن گیرکه قبلا ضد عفونی شده است بیرون بیاورید.

خارج کردن اضافه سیم بیرون زده باعث کاهش تحریک پذیری شده  و در نهایت پس از چند روز خراش گونه و لثه شما التیام  خواهد یافت.

لطفا توجه داشته باشید که براکت شل شده و برخی از شکستگی های ایجاد شده دستگاه شامل موارد اورژانس ارتودنسی هستند و همیشه باید فورا تعمیر شود.

حتی اگر برای شما ناراحتی ایجاد نکنند .

اگر نگهدارنده ارتودنسی خود را  گم کرده اید و یا شکسته اید تردید نکنید.

شما باید  فورا به منظور اورژانس ارتودنسی با متخصص ارتودنسی خود تماس حاصل نمایید.(برای آشنایی با بهترین متخصص ارتودنسی در کرج و تهران می توانید به سایت کلینیک دندانپزشکی دکتر درویش پور مراجعه کنید.)

برای مطالعه بیشتر :

ونیر کامپوزیت

اصلاح طرح لبخند

مراقبت از لمینت دندان

پرهیز از وارد کردن نیروی سنگین بر دندان ها:

به منظور ماندگاری طولانی تر لمینت دندان  باید از اعمال نیروهای سنگین و مستقیم بر آن ها خودداری کرد. به این معنا که عاداتی مانند: جویدن ناخن، بین دندان قرار دادن اجسام سخت مانند گیره ی سر و خوردن یخ باید کنار گذاشته شوند و از گاز زدن مواد خوراکی سفت مانند هویج خام و غیره باید اجتناب گردد.

 کنترل سایش شدید دندان ها بر هم:

دندان قروچه یا براکسیزم نیرویی بسیار بالاتر از نیروی معمول جویدن بر دندان ها وارد می کند و در نتیجه لمینت ها را در خطر شکستگی قرار می دهد. در تحقیقی که در سال 2012  انجام شد، این ریسک شکستگی تا هشت برابر بیشتر ارزیابی شده است.

بعضی از افراد شاید قادر باشند که براکسیزم خود را به نحو موفقیت آمیزی در طول روز کنترل کنند، اما در حین خواب این عمل غیرممکن است. در نتیجه چنین افرادی نیاز به استفاده از نایت گارد در طول شب دارند تا فشار و استرس وارده به لمینت ها به حداقل میزان رسیده و ماندگاری آن ها طولانی تر گردد.

محدود کردن مصرف مواد دارای رنگدانه:

مورد دیگری که بر کیفیت زیبایی لمینت ها اثرگذار است، نوعی از رنگ پذیری به نام رنگ پذیری لبه ای است. با اینکه لمینت ها از سرامیک ساخته می شوند و در مقابل رنگ پذیری کاملا مقاوم هستند، اما آن ها با سمانی که رزینی بوده و قابلیت تغییر رنگ را دارد به دندان ها چسبیده می شوند. در نتیجه اگر سمان حدواسط بین دندان و لمینت دچار تغییر رنگ شود، در لبه های ونیر ها این تغییر رنگ قابل مشاهده خواهد بود.

دو راه حل برای پیشگیری از این مشکل وجود دارد:

1 – بهداشت دهان مناسب و حذف کامل پلاک میکروبی

2 – به حداقل رساندن مصرف موادی که تغییر رنگ خارجی بر روی دندان ها ایجاد می کنند مانند مصرف سیگار و مایعاتی چون چای، قهوه و نوشابه های رنگی

 به حداقل رساندن مصرف مواد با حرارت های بسیار بالا و پایین:

قرار گرفتن ونیر سرامیکی بر روی دندان ساندویچی از سه ماده ی مختلف ایجاد می کند: مینای سطح دندان، سمان چسباننده و ونیر سرامیکی هر کدام از این مواد در حرارت های مختلف به میزان متفاوتی منبسط و منقبض می شوند. در نتیجه بهتر است مصرف مواد بسیار گرم و یا بسیار سرد را محدود کرد تا با گذشت زمان ونیرهای سرامیکی به نقطه ای نرسند که دچار ترک و یا شکستگی شوند.

کنترل عادات مخربی که موجب تحلیل لثه ی دندان های لمینت شده می شوند:

تحلیل لثه علتی است که بر طول عمر لمینت ها اثر دارد . در هنگام ساخت لمینت ها، لبه ی آن ها در حد لثه و یا به میزان بسیار کمی زیر لثه قرار می گیرند. اگر لثه ها دچار تحلیل شوند، هر چند عملکرد خود لمینت هیچ مشکلی نداشته باشد اما ظاهر ناخوشایند آن باعث می شود که نیاز به تعویض آن بوجود آید.

برای مطالعه بیشتر:

ایمپلنت دندان

دانستنی های دهان و دندان

جراحی ارتودنسی کودکان چیست؟

عمل جراحی ارتودنسی که به عنوان جراحی اصلاح فک نیز شناخته می شود در دوران کودکی انجام داده نمیشود. چرا؟ چون فک در این سنین معمولا هنوز به طور کامل رشد نکرده و ما هرچقدر جراحی را به بهترین روش هم انجام دهیم باز هم ممکن است ناهنجاری دوباره عود کند. چاره کار این است که صبر کنیم فک کودک و نوجوان شما از رشد باز ایستد و کاملا رشد خود را طی کند. این اتفاق تقریبا از سن 16 تا 18 سالگی یا کمی اینور و آن ور تر خواهد افتاد.

در این سنین شما باید کودک خود را به یک متخصص ارتودنسی کودکان ببرید. اگر متخصص بتواند به تنهایی با انواع دستگاه های ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی متحرک یا ثابت مشکل ناهنجاری و کج بودن دندان و فک را اصلاح کند نیازی به جراحی نیست اما اگر دستگاه های ارتودنسی به تنهایی کافی نباشند لاجرم شما را به یک جراح فک ارجاع خواهد داد.

چرا جراحی ارتودنسی کودکان مساله بسیار مهمی است؟

فک و دندان ها نقش مهمی در عملکردهای حیاتی بدن ما دارند. صحبت کردن و جویدن غذا مهمترین عملکردهایی هستند که مستقیما به عملکرد دندان ها و فک مرتبط هستند. هر گونه مشکل در این دو بخش از بدن میتواند هم صحبت کردن و هم گوارش غذا را تحت تاثیر قرار دهد. ما با انجام عمل جراحی ارتودنسی یا جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک قصد داریم هم زیبایی را به چهره کودک شما بازگردانیم و هم عملکرد او را ارتقاء داده یا دست کم حفظ کنیم.

بیشتر بدانیم :

دندانپزشکی بارداری

دندانپزشکی کودکان

مزایای جراحی فک در کودکان چیست؟

جراح ارتودنسی برای اصلاح بی نظمی استخوان های فک، روی تنظیم فک و دندان ها با هم تمرکز دارد. این جراح در کنار همه این اقدامات به فکر بهبود زیبایی ظاهری و اصلاح طرح لبخند بیماران نیز هست. عمل جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک فواید زیادی دارد. برخی از مهمترین و شناخته شده ترین مزایای جراحی فک عبارت است از:

  • شکل گیری ظاهری متعادل در بخش تحتانی صورت شما.
  • کمک به بهبود عملکرد دندانهای.
  • بهبود خواب، تنفس، جویدن و بلع.
  • بهبود وضعیت روحی بیمار
  • افزایش اعتماد به نفس

مهمترین بخش جراحی ارتودنسی کودکان چیست؟

هنگامی که مشکلات فک تنها با درمان ارتودنسی قابل حل نیست ، جراحی اصلاحی یا ارتوگناتیک ارتودنسی می تواند تنها گزینه درمان و اصلاح باشد. بیشتر موارد جراحی شامل اصلاح حالت فک ها و فیکس کردن آن ها با پیچ و پلاک ارتوپدی ظریف است. طی دوره نقاهت و بعد از آن نیز متخصص ارتودنسی دندان اقدام به نصببریس ثابت میکند تا درمان کامل شود. (برای آشنایی با بهترینمتخصص ارتودنسی در کرج و تهران می توانید به سایت دندانپزشکی درکلینیک مراجعه کنید. )


علت فاصله افتادن بین دندان ها: چه عواملی باعث ایجاد شکاف بین دندانها می شود؟

شکاف یا فاصله بین دندان ها در اصطلاح دندانپزشکی به دیاستما مشهور است. دیاستما یا همین فاصله ها معمولا بین دو دندان جلویی در فک فوقانی دیده میشود. اما این فاصه تنها در بین این دو دندان وجود ندارد و اساسا بین هر دو دندان در هر بخشی از دندان ها ممکن است چنین چیزی ببینیم. دیاستما معمولا در میان کودکان شایع است اما بزرگسالان نیز میتوانند چنین چیزی داشته باشند. دلایل مختلفی برای ایجاد فاصله بین دندان ها وجود دارد که در ادامه با برخی از مهمترین علل آن آشنا خواهید شد:

عدم تناسب استخوان فک با دندان ها

اگر بین اندازه استخوان فک و اندازه دندانها ناسازگاری و ناهماهنگی وجود داشته باشد (مثلا یکی از آنها خیلی کوچک یا خیلی بزرگ باشد)، در این صورت فضای اضافی بین دندانها یا شلوغی دندان ها را تجربه خواهید کرد. (نکته: به طور معمول یک تناسب منطقی بین اندازه دندان ها و فک وجود دارد)

از دست دادن یا کشیدن دندان

گاهی اوقات ممکن است یکی از دندان ها کشیده شود یا به طور کلی بمیرد. در این صورت یک جای خالی در روی لثه ایجاد میشود. ما کاری به این جای خالی نداریم زیرا میتوانیم با روش های مختلفی مثل ایمپلنت دندان، بریج و یا پروتز دندان آن را پر کنیم. اما اگر این جای خالی پر نشود، دندان های مجاور به سمت این جای خالی حرکت میکنند. بنابراین بین  سایر دندان ها فاصله می افتد.

برای مطالعه بیشتر: هزینه ایمپلنت

بزرگ شدن زائده لبیال فرنوم

لبیال فرنوم همان بخشی از دهان است که لثه های فک بالایی در بخش جلو را به بخش داخلی لب بالایی متصل میکند. این فرنوم یک زائده کوچکی است که اگر لب خود را بالا بدهید به راحتی قابل مشاهده است. زمانی که این زائده بزرگ شود میتواند بین دو دندان جلویی قرار گرفته و باعث ایجاد فاصله بین دندان ها شود. این مشکل با کمک عمل جراحی و ارتودنسی دندان قابل حل است.

عادات بد کودکی

عادات بد کودکی مانند مکیدن انگشت شست می تواند دندانهای جلو را بیشتر به سمت خارج هل دهد و باعث ایجاد فاصله بین دندان ها شود. علاوه بر مکیدن انگشت شست، مکیدن بیش از حد پستانک ها نیز میتوانید چنین نتیجه ای به دنبال داشته باشد.

عفونت و بیماری

عفونت لثه و در نهایت بروز بیماری لثه میتواند بسیار خطرناک باشد و به هیچ عنوان نباید به آن بی توجهی شود. بیماری لثه باعث ضعیف شدن و یا تحلیل رفتن استخوان فک میشود. استخوان فک در نقش حامی و پشتیبان زیر لثه ها قرار دارد. آسیب وارد شدن به لثه و استخوان نیز میتواند علت ایجاد فاصله بین دندانها باشد.

برای مطالعه بیشتر : دانستنی های دهان و دندان


همه چیز در مورد جراحی ارتودنسی

زمانی که یک یا هر دو فک دچار مشکل ساختاری باشند و با هم تراز یا هماهنگ نباشند معمولا نیاز به درمان ارتودنسی دندان وجود دارد. زمانی هم که این ناهنجاری و مشکل بسیار شدید باشد به تنهایی نمیتوان با کمک ارتودنسی مساله را برطرف کرد بنابراین چاره چیست؟ چاره جراحی فک در کنار ارتودنسی دندان است که تحت عنوان جراحی ارتودنسی یا جراحی ارتوگناتیک شناخته میشود.

چرا درمان ارتودنسی برای مشکلات شدید فک ها کافی نیست؟

مشکلات معمولی عدم تراز دندان و فک ها را یک متخصص ارتودنسی دندان برطرف میکند. این متخصص با کمک انواع دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرک تمام تلاش خود را میکنند که در یک بازه زمانی معقول مشکل ایجاد شده ارثی و ژنتیکی را اصلاح و برطرف کنند. اما این متخصصان نمیتوانند به تنهایی همه مشکلات عدم تراز دندان و فکین را برطرف کنند. چرا؟ چون دستگاه های ارتودنسی نمیتوانند مشکلات خیلی شدید را برطرف کنند و یا اینکه تا حدودی قادر به حل مشکل هستند. چاره کار برای اصلاح چنین مشکلاتی کمک گرفتن از جراحی فک است. بنابراین زمانی که با بریس ارتودنسی و سایر دستگاه های مشابه نتوان به تنهایی مساله ناهماهنگی دندان ها و فک را برطرف کرد ما نیاز به جراحی ارتودنسی داریم.

برای مطالعه بیشتر:

اصلاح طرح لبخند

ونیر دندان

چرا جراحی ارتودنسی کودکان مساله بسیار مهمی است؟

فک و دندان ها نقش مهمی در عملکردهای حیاتی بدن ما دارند. صحبت کردن و جویدن غذا مهمترین عملکردهایی هستند که مستقیما به عملکرد دندان ها و فک مرتبط هستند. هر گونه مشکل در این دو بخش از بدن میتواند هم صحبت کردن و هم گوارش غذا را تحت تاثیر قرار دهد. ما با انجام عمل جراحی ارتودنسی یا جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک قصد داریم هم زیبایی را به چهره کودک شما بازگردانیم و هم عملکرد او را ارتقاء داده یا دست کم حفظ کنیم.

بنابراین هدف از انجام جراحی فک رسیدن یا تسهیل موارد زیر است:

  • بهبود قدرت جویدن و افزایش عملکررد گوارشی
  • اصلاح مسائل و مشکلات مربوز به تکلم و بلع
  • اصلاح مال اکلوژن هایی مانند اپن بایت، اوربایت یا آندربایت.
  • برای اصلاح عدم تعادل صورت
  • برای تسکین درد ناشی از TMJیا اختلال مفصل گیجگاهی فکی.
  • برای بهبود توانایی کودکان حین بستن کامل دهان
  • بهبود بیماری آپنه خواب

برای جراحی فک و جراحی ارتودنسی باید چکار کنیم؟

شما باید در آغاز کودک خود را به یک متخصص ارتودنسی نشان دهید. بهترین سنی که میتوان کودک را به مطب چنین متخصصی برد سن 7 سالگی است. بهترین سن شورع درمان ارتودنسی هم سن 10 تا 14 سالگی است. اگر شما در این چند بازه زمانی کودک خود را به متخصص نشان داده باشید او میتواند با ارزیابی کودکتان نوع مشکل احتمالی او را تشخیص داده و درمان مناسب را نیز به شما توصیه کند.(برای آشنایی با بهترین متخصص ارتودنسی در کرج و تهران می توانید به سایت دندانپزشکی درکلینیک مراجعه کنید.)